Houskové knedlíky snadno a rychle

Svíčková, koprová omáčka, guláš, pečené maso se zelím… to vše a mnohem víc si v dnešní době řada lidí neumí představit bez knedlíku. Knedlíků je více druhů, ale my se dnes zaměříme na houskový knedlík a nabídneme vám pár receptů, jak si jej můžete doma sami připravit. Houskové knedlíky snadno a rychle.

Houskové knedlíky snadno a rychle
Houskové knedlíky snadno a rychle

Historie houskových knedlíků

Knedlík se může pyšnit historií sahající až do středověku. Už v 17. století byly připravovány kynuté slané buchty, které se polévaly máslem. Hospodyňky k přípravě používaly mouku, kvasnice, vejce a sůl. Připravené těsto se nechalo vykynout a z něj se následně vytvářely bochánky, šišky či kuličky, které se následně vařily ve vodě.

Knedlík není čistě český pokrm, znají jej i za hranicemi našeho státu, jen pod rozličnými názvy. Již v 17. století se vyráběly zadělané a nakynuté slané buchty, které se polívaly máslem. Hospodyňky připravovaly tyto buchty z mouky, kvasnic, vajec a soli. V Anglii známý jako dumpling, v Německu knödel.

Recepty – houskové knedlíky snadno a rychle

Hrníčkové knedlíky

Budeme potřebovat rohlíky, sůl, hrnek hrubé mouky, hrnek mléka, 2 žloutky a 2 bílky vyšlehané v sníh.

Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme zbývající ingredience a zamícháme. Hrníčky vymažeme olejem, ev. sádlem, naplníme směsí do 3/4 hrníčku a dáme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme 30 min.

S práškem do pečiva

Pro přípravu tohoto houskového knedlíku budeme potřebovat 1 žloutek, 2 housky, sůl, prášek do pečiva, 2 – 3 dcl vody a 500 g hrubé mouky.

Všechny ingredience vyjma housek vypracujeme v hladké těsto, housky nakrájíme na kostičky a zapracujeme do připraveného těsta. Z těsta uděláme 2 bochánky/šišky, které ponoříme do osolené vody a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu vaříme z každé strany 10 minut. Potom knedlíky nakrájíme na plátky, uložíme do mísy a zakryjeme utěrkou, jejímž účelem je zabránění vychladnutí a odebrání přebytečné vlhkosti.

Kynuté knedlíky

Na tyto kynuté knedlíky budeme potřebovat mléko podle potřeby, 20 g soli, 20 g droždí, 1 lžička cukru, 2 rohlíky, 2 vejce a 1 kg polohrubé mouky.

Ohřejeme mléko, nikoliv uvařit. Přibližně 100 ml ho přelejeme do misky, nadrobíme do něj droždí, nasypeme cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mezitím do mísy prosejeme mouku a přidáme sůl, vejce, ohřáté mléko a kvásek, který jsme si přichystali. Vypracujeme těsto, v případě nutnosti přidáme vlažné mléko. Na závěr zapracujeme na kostičky nakrájené pečivo. Hotové těsto „pocukrujeme“ moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme přibližně hodinu vykynout.

Poté těsto rozdělíme na několik stejných částí, které ještě prohněteme a vypracujeme knedlíky, ty necháme ještě 15 minut kynout a poté vaříme z každé strany 10 minut, celkem 20 min. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou, aby si zachovaly svou nadýchanost.

 

Houskové knedlíky snadno a rychle

Houskové knedlíky snadno a rychle
1 (20%) 1 vote


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *