Přírodní sladidla

Máte v oblibě slazené nápoje nebo rádi mlsáte sladkosti, které si sami připravíte? Ve většině domácností se k tomuto účelu používá bílý cukr, z kterého naše tělo nezískává žádné živiny, které by ho obohatily. Tento cukr je pro naše tělo pouhým zdrojem kalorií. Proč tedy nesladit zdravěji, za použití přírodních sladidel? A která jsou vlastně k tomuto účelu vhodná? Na to se podíváme níže.

Med

med

Obrázek ze stránek vcelamed.cz

Med byl užíván jako sladidlo a lék už našimi předky. V minulých dobách sloužil k léčbě černého kašle či tuberkulozy.

Obsažené látky v medu

Základním stavebním kamenem medu jsou jednoduché cukry, které jsou zdrojem energie. Dále obsahuje širokou paletu vitaminů, minerálů, aminokyseliny, bílkoviny.

Léčebné účinky medu

V medu jsou obsaženy protizánětlivé látky a velké množství vitaminů. Má pozitivní účinky na srdce, má pozitivní vliv na lidskou psychiku a zlepšuje trávení.  V současné době se podává při léčbě chřipek.

Stévie

stévie

Obrázek ze stránek www.novinky.cz

Stévie sladká se jako alternativní sladidlo bílému cukru objevila na trhu teprve nedávno. Jedná se o tropickou rostlinu, která kvete bílým květem, pocházející původně z Jižní a Střední Ameriky. Také ji můžete znát pod názvy jako sladká tráva či medové lístky. Jako první ji začali používat  jihoameričtí domorodci ke slazení svého oblíbeného nápoje maté a v přírodní medicíně. Nyní se používá nejen jako sladidlo, ale slouží i jako přípravek do žvýkaček či zubních past.

Pěstování stévie

Stévie je velmi náročná na teplo. Pokud teplota dosáhne 10 °C, tak rostlina přestává růst, pokud klesne k 5 °C, tak uvadá. Můžeme ji vysadit do dostatečně velkého květináče nebo vysadit na zahrádce, ve sleníku. Je nutno dbát na to, aby substrát s vyšším obsahem humusu ani přes zimování neproschnul. Stévii na zimu zastřihneme cca 10 cm nad substrátem, nadzemní část seschne a na jaře z kořenového krčku vyraší nová rostlinka. Při obnovení růstu je vhodné rostlinku přesadit.

Léčivé účinky stévie

Roku 2006 WHO (Světová zdravotnická organizace) provedla výzkum ohledně bezpečnosti a zdravotního působení na organismus, z nichž vyplynulo, že stevicoid (jeden z hlavních obsažených glykosidů) může příznivě ovlivňovat stav pacientů s hypertenzí či cukrovkou typu II. Důležitým poznatkem, který vyvrátil dřvější studie bylo, že neuvolňuje mutageny, což jsou látky, které způsobují změny v genetické informaci. Nutno podotknout, že nejde o závěrečný výzkum, bude ještě nutno bádání o bezpečnosti stévie doplnit než WHO zaujme konečné stanovisko.
Američtí domorodci ji užívají při pálení žáhy. Údajně má zlepšovat trávení, snižovat únavu a zahánět chuť na tabák a alkoholické nápoje.

Kokosový cukr

kokosový cukr

Kokosový cukr je jedním z novějších přírodních sladidel, která se na našem trhu objevují. Získává se sbíráním nektaru z květů kokosových palem. Po sběru je nektar zpracováván, aby se přebytečná voda odpařila, což vede ke vzniku husté hmoty. Ta se nechá ochladit, posléze se rozdrtí a kokosový cukr je hotov.
Podle stránek, z nichž pochází i výše použitý obrázek, www.rehabilitace.info je ve 100 g tohoto cukru obsaženo asi 320 kalorií; 1,8 g proteinů; 3,4 g tuku; 4,5 g vlákniny a 92 g sacharidů. Je zdrojem řady vitaminů a minerálních látek.

Účinky kokosového cukru na zdraví

Převzato a upraveno z www.rehabilitace.info
Kokosový cukr má antivirové a antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zastoupené železo slouží jako prevence anémie, obsažený vápník posiluje kosti, vláknina je prospěšná pro zažívací trakt, draslík je prospěšný lidem s kardiovaskulárním onemocněním a vysokým krevním tlakem.

Další přírodní sladidla

Ke slazení je však celá řada dalších prostředků, kterými si můžeme osladit život a jsou přírodní, např. různé sirupy, nejčastěji se setkáváme s javorovým či agávovým, dále lze využít melasu a další.

Přírodní sladidla
3 (60%) 1 vote


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *