Moli v kuchyni aneb Jak je vyhubit

Moli v kuchyni aneb Jak je vyhubit

Máte útulný domov, ale občas zaregistrujete šedého či béžového malého jakoby motýlka/můru, podobného tomu na obrázku (převzat ze stránky www.mrk.cz)? Pak je na čase zbystřit smysly, s největší pravděpodobností se ve vaší domácnosti usadil mol, přesněji zavíječ. Je jich nepřeberné množství druhů, pohromu napáchají všechny bez rozdílu. Nejčastěji je naleznete v šatní skříni nebo kuchyni, tudíž následuje článek Moli v kuchyni aneb Jak je vyhubit.

Zavíječ moučný a zavíječ paprikový

Potravinových škůdců je spousta, zmiňme alespoň zavíječe moučného a zavíječe paprikového.

Zavíječ moučný je přibližně 2krát větší než mol šatní, dosahuje kolem 12 mm. Má 2 páry křídel, přičemž přední křídla jsou šedivá s tmavými skvrnkami, ta zadní jsou bělavá.

Zavíječ paprikový je svým vzrůstem menší než předešlý jmenovaný druh zavíječe, o to je zákeřnější. Dokáže se dostat i k pečlivě uzavřeným potravinám. Podle některých stránek se jedná o nejrozšířenějšího potravinového mola.

 

Výskyt zavíječe moučného a zavíječe paprikového

Zavíječ moučný klade larvy do sypkých potravin jako je mouka, cukr, koření, obilné výrobky apod.

Zavíječ paprikový, podobně jako jeho kolega, napadá sypké potraviny, ale neopovrhne ani čokoládou či chlebem.

Množí se závratnou rychlostí a jakmile se jednou objeví, není snadné se jej zbavit.

 

Prevence zamoření moly v kuchyni

Ptáte se, odkud se dostal tento potravinový škůdce zrovna k vám? Není ničím neobvyklým, že si jej člověk donese jako „bonus“ s nákupem, proto se doporučuje všechna balení zkontrolovat, očistit a přebalit do uzavíratelných boxů. To, že by se potraviny měly udržovat v suchu již snad netřeba připomínat. Také je vhodné pravidelně kontrolovat stavy potravinových zásob, likvidovat potraviny s prošlou expirační lhůtou nebo již napadené škůdcem. Jednou za čas by bylo vhodné očistit místo, kde skladujete potraviny.

Tito škůdci k vám však také mohou vletět náhodou oknem nebo šachtou od sousedů. Produkují různé „pavučinky“, které je třeba odstranit.

 

Moli v kuchyni aneb Jak je vyhubit

S výhodou lze zakoupit v obchodech lapače molů, což jsou lepící pásky napuštěné feromony, kterými jsou samci molů přitahováni, čímž dojde k zamezení jejich rozmnožování.

Pokud jste našli moly v kuchyni, je záhodno zlikvidovat všechny otevřené potraviny, zkontrolovat stav uzavřených. Následně omýt celou spíž, všechny obalové materiály s potravinami, nechat uschnout a znovu zaskladnit.

Pokud se však moli znovu objeví, je vhodné volat deratizační firmu, která vám s jejich likvidací pomůže.

 

Tipy našich babiček jak vyhubit moly v kuchyni

I naše babičky se potýkaly s invazí molů a taky měly své způsoby, jak s nimi bojovat. Zde jsou některé z nich:

  • čerstvá levandule
  • noviny – moli prý nesnášejí tiskařskou čerň
  • kulička černého pepře v dozách s potravinami
  • hřebíček
  • cedr

 

Moli také podle některých zdrojů nemají oblíben cigaretový kouř.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *