Káva a čaj

caj a kava

Také patříte mezi milovníky kávy/čaje a bez jejich každodenní konzumace se neobejdete? V tom případě jsme na tom podobně a my se na tyto lahodné teplé moky podíváme blíže.

Káva

Káva, jak ji kupujeme v obchodech, se získává mletím semen kávovníku. Káva sama o sobě má velmi silné aroma a je charakteristická černou barvou. Na trhu se vyskytují nejčastěji kávy získané z kávovníku, Coffea Arabica, který zahrnuje kolem 70 % světové produkce kávy.

Kávovník, dvouděložná rostlina, je označení pro značný počet stromů a keřů. Plodem kávovníku je peckovice, která obsahuje obvykle po dvou pecičkách, z nichž každá obsahuje jediné semeno.

Druhy

Jak to tak bývá, člověk je tvor vynalézavý, a když si cheme objednat kávu, máme možnost si vybrat z několika druhů.

Můžeme rozlišit následující základní druhy:

  • espresso – po italsku též piccolo. Objem tohoto nápoje je cca 30 ml. Má výraznou chuť, podává se v malých šálcích.
  • americano a lungo – ve výsledku se jedná o espresso doplněné horkou vodou. Podává se v objemnějších šálcích. Rozdíl mezi americanem a lungem je pouze v poměru espresso:horká voda (americano 1:5, zatímco lungo 1:1)
  • cappucino – jedná se o spojení espressa s horkým mlékem
  • latte macchiato – ve velké sklenici se napění teplé mléko. Po určité době se oddělí mléko od pěny a vlije se espresso. Další variantou tohoto nápoje je kafe latte, což je v principu cappucino s větším množštvím mléka.

Pak některé nápojové lístky obsahují kávy různě ochucené a „vylepšené“ – vídeňská/alžírská káva a řada dalších,

Čaj

V některých zemích, Japonsko či Čína, je čaji přikládána zvláštní důležitost, vždyť jsou s pitím čaje spojeny i tzv. čajové obřady. Ty se rozšířily i do dalších světadílů – Evropa, Asie, kde jsou tyto obřady praktikovány.

Čaj se připravuje z nasbíraných listů a poupat čajovníku čínského. Jedná se o stále zelený strom/keř.

Druhy

Druhy čaje můžeme rozlišit na základě řady hledisek:

  • podle barvy bílé (mechanicky nezpracované a nefermentované, jen sušené), polozelené (fermentace se nenechá dojít do konce), zelené (lístky jsou svinuty a porušeny, uvolněné látky chemického původu se inaktivují teplem), černé (prochází úplnou fermentací) a tmavé (dvojitá fermentace)
  • podle oblasti pěstování – Čína, Japonsko, Cejlon, aj. asijské země

Příprava

Příprava čaje je opravdu věda. Připravit skutečně lahodný nápoj je umění.

Při přípravě je nutno postupovat podle toho, zda se jedná o sypaný čaj nebo již balený v sáčcích. Důležitým faktorem přípravy je teplota vody a doba louhování. Ty se liší podle druhu čaje, který připravujeme. K přípravě bílého čaje je vhodná voda teploty 65 – 70 °C, louhovat po dobu 1 – 2 min. u polozeleného se doporučuje voda 80 – 85 °C, doba louhování 2 – 3 min, zelený louhujeme 1 – 2 min vodou teploty 75 – 80 °C. Na přípravu černého čaje se doporučuje 99 °C, louhovat 2 – 3 min. Pak jsou ještě čaje bylinné, které se zalévají vodou o 99 °C, louhujeme 3 – 6 min.

Účinné složky čaje/kávy

Není ničým překvapivým, že v kávě je obsažen kofein. Ale víte, že kofein, byť v jiné formě, je obsažen i v čaji? V čaji je též obsažen i teofylin či teobromin. Pro informace o těchto složkách nepřestávejte číst. Všechny tyto složky patří do skupiny alkaloidů.

Bližší informace o alkaloidech si přečtete v některém z následujících článků.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *