Cizrna – jak uvařit?

cizrna jak uvarit

Pěstuje se 43 druhů cizrny, jako luštěnina se pěstuje nejčastěji cizrna beraní. Dala by se svým využitím přirovnat k hrachu, svým vzhledem pak k lískovým oříškům. Mezi nejznámější pochoutky z cizrny patří pomazánka hummus a falafel – cizrnové karbanátky, na které uvádím recepty.

Cizrna – jak uvařit?

Hummus

Jedná se o orientální pomazánku z cizrny a tahini – sezamové pasty.

A jak jej připravit? Vybrala jsem pro Vás recept ze stránek www.lidovky.cz, kde jej zveřejnil jordánský šéfkuchař Munther Anaagreh z restaurace na Novém Smíchově v Praze a vystačí pro 4 osoby.

Ingredience: 500 g cizrny, 150 g sezamové pasty, šťáva z 1 citronu, 2 lžičky jedlé sody, 1 velká lžička soli

Postup: Cizrnu necháme přes noc nabobtnat, poté vodu slijeme, cizrnu propláchneme čistou vodou a vaříme s jedlou sodou na mírném plameni. Necháme vychladnout a mixujeme. K mixované cizrně přidáváme ledovou vodu, ev. ledovou tříšť, dokud nevznikne hustá kaše. Do té pak přidáme sezamovou pastu, citronovou ​​šťávu a sůl a znovu mixujeme. Podáváme s česnekovo-petrželovým dipem, který připravíme z hrsti na jemno nakrájené petrželky, kterou smícháme s nasekaným česnekem a paprikou, to vše se osolí a zalije extra panenským olivovým olejem.

Falafelové kuličky

Jedná se o bezmasé jídlo, které má svůj původ v Egyptě. Uvedený recept opětovně pochází z webu www.lidovky.cz.

Ingredience: 2 hrnky vařené cizrny (můžeme použít i v konzervě, ale je nutno slít nálev), 1 hrnek cibule, 1/2 hrnku petrželky, 2 lžíce sezamových semínek, 3 stroužky česneku, římský kmín, mletý koriandr, sůl a pepř. Na jogurtový dip budeme potřebovat 200 ml bílého jogurtu, 100 ml zakysané smetany, 2 stroužky česneku, hrst čerstvé petrželky a sůl

Postup: Všechny složky falafelových kuliček (ne dipu) společně rozmixujeme a směs dáme ztuhnout do lednice. Po vytažení tvarujeme kuličky a na rozpáleném oleji na pánvi smažíme dozlatova (je možno použít i fritovací hrnec). Na dip nasekáme najemno petrželku, utřeme česnek a smícháme se zbytkem přísad.

Kromě těchto tradičních pochutin je cizrna vhodná do salátů, k přípravě rozličných pomazánek, polévek, kaší apod. Mnoho druhů receptů je k nalezení na internetu a v diskuzních fórech.

Cizrna – jak uvařit?
4.2 (84%) 5 votes


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *